Før bilen skal på verksted

Juridisk
 • Få flere pristilbud
  Ved å innhente pristilbud fra flere verksteder kan du i flere tilfeller spare vesentlige kostnader. Man bør sende ut skriftlig prisforespørsel til minst tre verksteder, sammenlign disse og se om verkstedene inkluderer de samme tjenestene og varene i prisforslaget. Dette bør du gjøre for servicer, reparasjon etter Periodisk Kjøretøykontroll (PKK) og dersom det har oppstått en skade.
 • Undersøk kompetanse
  Før du engasjerer et verksted bør du undersøke hvilken kompetanse verkstedet har på din bil, hvor lang tid tar arbeidet på bilen, og når kan arbeide begynne. Du kan også sjekke om verkstedet er godkjent av Statens vegvesen.
 • Skriftlig avtale
  Dersom du har fått et prisoverslag eller et pristilbud bør dette inkludere en skriftlig beskrivelse av hva som skal utføres. Dersom du ikke har noen skriftlig avtale kan dette være grunnlag for konflikt eller uenighet i ettertid og for deg som forbruker vil det være vanskelig å kunne dokumentere hva som er avtalt.

Fastpris eller prisoverslag?

Pris kan enten være satt som en fast pris, eller i form av et prisoverslag.

 • Fast pris
  Dersom det har blitt avtalt en fast pris for arbeidet er denne bindene for partene. Avtalen må inneholde hva som skal leveres/gjøres og til hvilken pris. Spesielt for slike fastprisavtaler er at det skal utføres et bestemt arbeid, oftest med et bestemt resultat, og til en fast pris som ikke kan endres.
 • Prisoverslag
  Et prisoverslag skal ikke overstige det oppgitte beløp vesentlig, og i hvert fall ikke mer enn 15 prosent. Dette utgår dersom det har blitt avtalt en annen prisgrense, eller verkstedet har rett på pristillegg for tilleggsarbeid som er avtalt. Det kan komme situasjoner hvor avtalt reparasjon ikke er tilstrekkelig til å løse et problem, hvor verkstedet må ta kontakt og avtale tilleggsreparasjon som vil komme i tillegg til prisoverslaget. Dersom betalingstidspunkt ikke er avtalt, skal betalingsfrist være når verkstedet krever det etter utført reparasjon. KNA anbefaler ikke å akseptere krav om forskuddsbetaling.

Du står fritt til å velge verksted

Men, mange opplever fordelen ved å benytte merkeverkstedet de første 5 årene for å unngå diskusjoner om garantireparasjoner. Uansett er det viktigste at du finner et verksted med god kompetanse som du har tillit til.

De samme kravene til faglig utførelse gjelder for merkeverksteder og uavhengig verksteder. Hvis du velger et uavhengig verksted så er det er viktig å forsikre seg om at de følger bilprodusentens servicepunkter.